Houbařské kuchtění: recepty a nápady na zpracování hub
Co však s košíky plnými hub udělat nejdříve?
Usušit
Klasický postup nikdy nezklame. Pokud máte sušičku, není co řešit. V opačném případě budete potřebovat hodně místa a trpělivosti, protože bude přece jenom pár dnů trvat, než houby v blízkosti topení uschnou. Houbová vůně se navíc bude linout po celém vašem bytě. Odměnou vám však budou houby, které můžete použít na tisíc způsobů, například do tradiční bramboračky, houbového kuby a dalších dobrot.
Zamrazit
Jestliže už nemůžete sušičku ani vidět, využijte volného místa v mrazáku! Mražené houby jsou téměř okamžitě připravené k použití a jejich chuť je stále velmi výrazná. Houby stačí povařit, nejlépe i osolit a okořenit a poté zamrazit v plastové dóze nebo igelitovém sáčku. Takto upravené houby se hodí na přípravu houbového guláše nebo omáčky, bez předchozího namáčení. Jestliže nemáte čas čekat, dokud se rozmrazí, můžete je do hrnce přidat rovnou.
Naložit
Příprava nakládaných hub vás sice bude stát trochu více času, ale výsledek za to rozhodně stojí! Na nakládání jsou jako stvořené malé, krásné hříbky, které není nutné krájet a které ve skleničce budou vypadat opravdu krásně. Takové nakládané houby použijete nejen do houbové omáčky, ale jsou překvapivě dobré jako menší chuťovka.
Jak může vypadat houbový jídelníček na podzimní dny? Podívejte se na následující recepty, které vás jistě inspirují k přípravě tradičních i nezvyklých houbových dobrot!
Vydatná snídaně: Omeleta s houbami
Lehký oběd: Těstoviny s houbami
Rychlá večeře: Houbový slaný koláč
Netradiční pohoštění: Houbový štrúdl
Lehký oběd: Těstoviny s houbami
Přejeme vám bohatý úlovek a hlavně dobrou chuť!
Napsal(a) Katka Romanová
Katka Romanová
Zajímám se o módu, cestování, vaření i zdravý životní styl.
A baví mě o tom všem psát. ;).