Jedinečné tipy na grilování
Lehké ryby
Dáváte si pozor na svou linii? Pak se vyhněte tučnému vepřovému masu. A že vás kuřecí maso už nudí? Poněkud stranou zůstávají při grilování ryby, které se navzdory všeobecnému přesvědčení dají připravit velmi chutně a rozhodně se nemusí jednat pouze o grilovanou makrelu s přemírou koření. Stačí se držet zkrátka a vsadit na osvědčenou kombinaci rybího masa, citronu a bylinek. Ideální je například petržel, tymián, kopr apod. Rybu pečte v alobalu, aby se nerozpadla, a na ochucení přidejte ještě kousek másla.
Lahodné sýry
Nabídka sýrů určených na grilování se rozrůstá každým rokem. Už dávno se tedy nemusíte spokojit pouze s obligátním grilovaným hermelínem. Neméně chutné jsou například řecké sýry, které jsou k tepelným úpravám jako stvořené. Nemusíte rovnou kupovat sýry určené na grilování. Netradiční chutě skýtají například ovčí a kozí sýry, které si budou rozumět s grilovaným masem i zeleninou a jistě příjemně překvapí i zaryté masožravce.
Originální přílohy
Při grilování často věnujeme největší pozornost přípravě masa, avšak přílohy zůstávají stranou. Mnohdy tak zůstane u kupovaného pečiva, což je ovšem velká škoda! I přílohy ke grilovanému masu mohou být velmi nápadité.
I běžné pečivo lze vylepšit, když jej chvíli opečte dokřupava. Poté jej lehce namažte bylinkovým máslem, které připravíte smícháním klasického změklého másla s nasekanými bylinkami nebo prolisovaným česnekem. Netřeba se bát ani nejrůznějších tortillových placek, pita chleba apod.
A co takhle zapečená plněná brambora? Předvařené brambory jednoduše vydlabejte, vydlabanou část ochuťte kořením a přidejte strouhaný sýr. Brambory zapečte v alobalu a chutné jídlo je na světě!
A v neposlední řadě je tu grilovaná zelenina, kterou si můžete dochutit podle svého gusta. Zeleninu můžete připravit navíc v mnoha variacích, například napíchat na špejle jako špíz, dát do alobalu s kapkou olivového oleje a čerstvými bylinkami, nebo zkusit třeba papriky plněné oblíbeným sýrem.
Nepostradatelné omáčky a dipy
A zapomenout nesmíme ani na nejrůznější omáčky a dipy, které podtrhnou chuť grilovaných specialit. Mnohdy je naprosto dostačující zakysaná smetana ochucená prolisovaným stroužkem česneku nebo bílý jogurt vylepšený čerstvými nasekanými bylinkami. Vyzkoušet můžete i oblíbené tzatziky, na ty si ovšem připravte kvalitní hustý jogurt, dále čerstvý kopr a salátovou okurku.
Ale nebojte se ani odvážnějších chutí, například mangového čatní, cibulové marmelády a podobně. Obyčejné grilované kuřecí maso rázem získá exotický nádech.
Jaké jsou vaše grilovací vychytávky a osvědčené recepty, bez kterých se žádná letní párty neobejde?
Přejeme vám pěkné léto plné krásných dnů strávených u vody!
Napsal(a) Katka Martinová
Katka Martinová
Zajímám se o módu, cestování, vaření i zdravý životní styl.
A baví mě o tom všem psát. ;).