Mé oblíbené pomazánky a cukroví
Nejoblíbenější pomazánky naší rodiny
Receptů na pomazánky není nikdy dost, ovšem stejně mnohdy děláme stále stejné dokola. U mě vítězí tyto pomazánky, kterých se nikdy nepřejím!
Česneková pomazánka se sýrem
Receptů na česnekovou pomazánku je bezpočet, ovšem v naší rodině nesmí na žádné rodinné oslavě a tudíž ani na svátečním stole chybět tato pikantní pomazánka.
Suroviny:
1 kelímek pomazánkového másla
250 g sýru eidam nebo gouda
2-3 polévkové lžíce majonézy
5 stroužků česneku
sůl a pepř
Příprava:
Sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a majonézu podle chuti. Důkladně osolte a opepřete. Vše pečlivě promíchejte a hotovou pomazánku nechejte několik hodin odležet.
TIP: Pomazánka se hodí na klasické chlebíčky, ale také jednohubky, které stačí dozdobit vlašskými ořechy, jež tvoří s česnekovo-sýrovou pomazánkou dokonalou dvojici.
Nivová pomazánka s tymiánem
Nivovou pomazánku vylepšuji trochou sušeného tymiánu. To se vám může zdát zvláštní, ale tymián pomazánku příjemně ovoní.
Suroviny:
1 kelímek pomazánkového másla
200 g nivy
1 malá červená cibule
sušený tymián
čerstvý mletý pepř
smetana podle potřeby
Příprava:
Nivu nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte pomazánkové máslo, nadrobno nakrájenou cibuli a koření. Vše důkladně promíchejte. Někdy se stane, že je pomazánka příliš hustá. V takovém případě přidám trochu smetany a hned jde mnohem lépe roztírat na chlebíčky.
TIP: Pomazánka z nivy vynikne doplněná kvalitní šunkou a také červenou paprikou nebo kapií.
Sardinková pomazánka
Někdo rybičkovou pomazánku moc nemusí, ale já na ni nedám dopustit, a proto si ji často dělám i na večeři. Ovšem na chlebíčkách se vyjímá nejlépe!
Suroviny:
250 g plnotučného tvarohu
1 plechovka sardinek ve vlastní šťávě
1 menší cibule
1 lžička plnotučné hořčice
sůl a pepř
Příprava:
Sardinky sceďte a vidličkou je trochu rozmačkejte. Přidejte tvaroh, nadrobno nakrájenou cibuli a hořčici. Vše promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.
TIP: Jindy můžete použít sardinky v tomatě, takže pomazánka bude výraznější.
Rychlé a chutné nepečené cukroví
Musím se přiznat, že pečení není moje silná stránka. O to raději mám nepečené cukroví, které lze připravit během chvilky a po kterém se většinou zapráší nejdříve. Tady jsou mí tři favorité!
Kokosové kuličky s kakaem
Klasika, které se nikdy nepřejím. To jsou kokosové kuličky s kakaem, ve kterých jde příjemně cítit i rum.
Suroviny:
200 g piškotů
200 g moučkového cukru
150 g másla
2 lžíce kakaa
1 lžíce rumu (případně rumové aroma)
150 g strouhaného kokosu + na obalení
Příprava:
Všechny suroviny pečlivě promíchejte a vytvořte tuhou hmotu. Z té tvarujte kuličky. Do jejich středu můžete vtlačit kousek sušeného ovoce. Kuličky obalte v kokosu a skladujte je v chladu.
TIP: Kokosové kuličky můžete vylepšit i mletými vlašskými ořechy.
Raffaelo kuličky s mandlemi
Sladká slast, které nikdy neodolám. Spojení mandlí a kokosového krému je zkrátka dokonalé!
Suroviny:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
200 g strouhaného kokosu + na obalení
20 celých mandlí
Příprava:
V míse smíchejte kondenzované mléko s kokosem. Podle chuti můžete přidat i kapku mandlového likéru. Měla by vzniknout hustá hmota, proto případně přisypte kokos. Z hmoty tvarujte malé kuličky, do jejichž středu vtlačte mandli. Kuličky servírujte nejlépe v malých papírových košíčcích.
TIP: Mandle můžete nahradit také celými lískovými oříšky a kuličky obalit v drcených pistáciích a rázem získáte další druh cukroví!
Napsal(a) Katka Romanová
Katka Romanová
Zajímám se o módu, cestování, vaření i zdravý životní styl.
A baví mě o tom všem psát. ;).