Domů / Novinky / Rady, jak využít velkou úrodu ovoce
Kategorie
Výrobci
Doporučujeme
Odběr novinek

Rady, jak využít velkou úrodu ovoce

Rady, jak využít velkou úrodu ovoce - Afrodit.cz    Zatímco v létě mnohdy nevíme, jak s ovocem naložit, v zimě nastává opačný problém. Kromě pomerančů a mandarinek je ovoce povětšinou bez chuti a navíc předražené. Jak tedy naložit s velkou úrodou, abyste si na ovoci v různých úpravách mohli pochutnávat po celý rok?

Na snídaně a na pečení: Marmelády

Jako první vám na mysl jistě přijdou tradiční marmelády. Ty umožňují široké použití zejména při pečení. Ovšem i marmelády mohou být zajímavé a překvapit nezvyklými chutěmi. Vyzkoušejte třeba kombinaci rebarbory a jahod, citronu a meruněk, malin a rybízu a podobně.

 

Na koláče: Povidla

Vášnivé kuchařky se neobejdou ani bez vlastnoručně uvařených povidel, jejichž příprava je velmi jednoduchá a chuť v porovnání s přeslazenými kupovanými povidly nesrovnatelná. Oblíbená švestková povidla můžete prostřídat s povidly jablečnými nebo hruškovými.

 

K nedělním obědům: Kompoty

Do zapomnění pomalu upadají kompoty, které jsou však skvělou sladkou tečkou po slavnostním obědě. Dokonale se hodí i k přípravě nejrůznějších rychlých dezertů, zejména v zimě, je třeba trochu ozvláštnit jídelníček.

K sýrům a masu: Čatní

Méně obvyklé řešení představuje čatní. Populární čatní s mírně pikantním nádechem ozvláštní zejména vegetariánské pokrmy, sýry, ale například také grilované maso. Čatní se připravuje ze zeleniny i ovoce, opět záleží na vaší chuti a použití. K sýrům se hodí hruškové čatní, ke grilovanému masu můžete vyzkoušet například meruňkové. Vzniknou zajímavé kontrasty, které ohromí vaše chuťové pohárky!

 

Pro děti: Přesnídávky

A jak naučit děti jíst více ovoce? O to se postarají staré dobré přesnídávky. Pokud si dáte trochu práce s jejich výrobou, budete mít jistotu, že vaše dítě dostává jen to nejlepší. Opět můžete zkusit experimentovat s různými příchutěmi, přinejmenším dokud nepřijdete na to, které ovoce či kombinace má u vašich dětí největší úspěch.

 

Pro zdravé mlsání: Sušené ovoce

K bílému jogurtu, do ovesné kaše nebo jen tak na svačinu je jako dělané sušené ovoce. Kupované sušené ovoce obsahuje nezdravé konzervační látky, tím spíše je vlastní sušené ovoce nedocenitelné. Nemusí se jednat pouze o klasická sušená jablka či meruňky, ale výborné jsou i sušené jahody, které poté můžete namáčet do rozpuštěné čokolády.

Na všechno ostatní: Mražené ovoce

Nechce se vám připravovat marmelády a kompoty? Pokud potřebujete s velkou úrodou ovoce nějak efektivně naložit okamžitě, dejte omyté a nakrájené ovoce do mrazáku. Po celý rok tak budete mít k dispozici výborné ovoce, ideální na pečení i další tepelnou úpravu, například k přípravě omáček. A co takhle si uprostřed zimy připravovat mléčné koktejly či smoothie z barevného a chuťově výrazného ovoce?

 

Jak s velkou úrodou ovoce nejraději nakládáte vy?

Přejeme vám pěkné léto plné krásných dnů strávených u vody!

Napsal(a)  Katka Martinová

Katka Martinová

Zajímám se o módu, cestování, vaření i zdravý životní styl.
A baví mě o tom všem psát. ;).