Recepty na lehké jarní večeře
Exotický kuskusový salát s kuřecím masem
Kuskus s kuřetem se vám možná bude zdát ohraný, ale určitě ne v této exotické verzi!
Ingredience na 2 porce: 10 lžic kuskusu, 1/3 kostky bujónu, 2 jarní cibulky, 1 stroužek česneku, 1 hrst mraženého hrášku nebo kukuřice, 2 menší kuřecí prsa, sůl, pepř, olivový olej, čerstvý koriandr, kari koření podle chuti
Příprava: Kuskus připravte podle návodu, nakonec do něj vmíchejte olivový olej. Na pánvi mezitím osmahněte nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Přidejte kari koření a nechejte jej rozvonět. Nakrájejte kuřecí maso na nudličky a přidejte do pánve. Osmahněte dozlatova, poté vmíchejte prolisovaný stroužek česneku a mraženou zeleninu. Vše pečlivě promíchejte a prohřejte. Na závěr vmíchejte kuskus. Před servírováním kuskus posypte nasekaným koriandrem.
Náš tip
Zbytek salátu si můžete vzít další den na oběd do práce. Chutná totiž výborně i zastudena!
Bylinková vaječná omeleta
Zapojte do svého jarního jídelníčku bylinky, ale také ředkvičky!
Ingredience na 2 porce: 6 vajec, hrst čerstvých bylinek podle chuti (pažitka, petrželová nať, tymián, bazalka), sůl, pepř, 5 ředkviček, 2 lžíce strouhaného parmazánu
Příprava: V misce pečlivě rozšlehejte vejce spolu se solí, pepřem a bylinkami. Směs nalijte na rozpálenou, olejem potřenou pánev. Zeslabte oheň a směs shrnujte pomocí obracečky od krajů ke středu, dokud nezačne tuhnout. Díky tomu bude omeleta krásně nadýchaná. Před servírováním omeletu ozdobte ředkvičkami nakrájenými na plátky a posypte nastrouhaným parmazánem.
Náš tip
Nebojte se použít i bylinky, které do české kuchyně nepatří. Bazalka dodá omeletě francouzský nádech a samozřejmě bude výborná s rajčaty!
Pečené brambory s bylinkovým dipem
Bylinky nechybí ani v našem třetím receptu, tentokrát jsou v hlavní roli brambory!
Ingredience na 2 porce: 4 větší brambory, 150 g kvalitní klobásy, 1 větší červená cibule, 1 kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, několik větviček čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu, nadrobno nasekaná pažitka
Příprava: Brambory omyjte, v případě potřeby oloupejte, a nakrájejte je na malé měsíčky. Cibuli také oloupejte a nakrájejte na větší dílky. Klobásu nakrájejte na kolečka, stejně jako oloupanou mrkev. Vše dejte do pekáče vymazaného olivovým olejem a přidejte větvičku rozmarýnu nebo tymiánu. Posolte a opepřete. Dejte péct na 200 stupňů, dokud brambory nezměknou. Mezitím připravte dip. Do jogurtu nebo zakysané smetany vmíchejte prolisovaný stroužek česneku a pažitku, podle chuti osolte a opepřete. Brambory servírujte teplé, spolu s bylinkovým dipem.
Náš tip
Do pekáčku můžete samozřejmě přidat i jinou zeleninu podle vaší chuti!
Napsal(a) Katka Romanová
Katka Romanová
Zajímám se o módu, cestování, vaření i zdravý životní styl.
A baví mě o tom všem psát. ;).