Rychlé jarní recepty ze sezónních surovin
Královská snídaně: Vaječná omeleta s jarní cibulkou
Co budete potřebovat na 2 porce:
-
4 vejce
-
2 jarní cibulky
-
2 lžíce smetany
-
šunka dle chuti
-
sůl
-
čerstvě mletý pepř
Jak postupovat:
Do micky rozklepněte vajíčka, přilijte trochu smetany, osolte a opepřete. Poté vajíčka důkladně prošlehejte. Přisypte důkladně omytou jarní cibulku nakrájenou na tenká kolečka a znovu zamíchejte. Na rozpálenou pánev nalijte polovinu směsi, podle chuti můžete přidat pár plátků šunky. Pánev přiklopte policí, dokud vajíčka neztuhnou. Se zbývajícími rozšlehanými vajíčky postup opakujte. Před servírováním můžete omeletu jemně posypat strouhaným parmazánem.
Lehký oběd: Chřestový krém s opečenou bagetkou
Co budete potřebovat na 2 porce:
-
1 svazek chřestu
-
1 malá cibule
-
1 větší brambor
-
500 ml zeleninového vývaru
-
100 ml smetany na vaření
-
špetka muškátového oříšku
-
sůl
-
čerstvě mletý pepř
Jak postupovat:
Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte oloupaný chřest nakrájený na menší kousky. Vše zalijte vývarem, osolte, opepřete a přidejte na kousky nakrájený brambor. Polévku přiveďte k varu a vařte, dokud chřest nezměkne. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte mletým muškátovým oříškem a případně i špetkou sušené chilli papričky. Na závěr zjemněte smetanou a ještě krátce prohřejte. Polévku servírujte s bagetkou opečenou na troše olivového oleje.
Dokonalá svačinka: Domácí lučina s řeřichou
Co budete potřebovat na 2 porce:
-
300 g bílého jogurtu
-
100 ml balení smetany na vaření
-
sůl
-
čerstvá řeřicha
Jak postupovat:
Suroviny smíchejte a dejte je na cedník vyložený plátnem. Směs dejte do druhého dne okapat. Následně můžete s takto vzniklou lučinou nakládat podle chuti, ale její chuť nejlépe vynikne v kombinaci s řeřichou nebo jinými bylinkami.
Dietní večeře: Ředkvičková pomazánka s tvarohem
Co budete potřebovat na 2 porce:
-
1 svazek ředkviček
-
1 balení nízkotučného tvarohu
-
sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
pažitka
Jak postupovat:
Do mísy dejte tvaroh, přidejte ředkvičky nakrájené na menší dílky, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Pro zpestření můžete přidat stroužek prolisovaného česneku nebo půl lžičky plnotučné hořčice. Před servírováním můžete celozrnný chleba namazaný pomazánkou ozdobit vajíčkem, uvařeným natvrdo a nakrájeným na kolečka nebo osminy.
Jaký je váš oblíbený jarní recept? Budeme rádi, když se o něj s námi a našimi čtenářkami podělíte!
Napsal(a) Katka Martinová
Katka Martinová
Zajímám se o módu, cestování, vaření i zdravý životní styl.
A baví mě o tom všem psát. ;).