Zdravé a chutné recepty: dostaňte se po Vánocích do formy
Vydatná snídaně: Rybí pomazánka z cottage sýra
Ingredience na 2 porce:
1 kelímek cottage sýra, 1 plechovka sardinek nebo tuňáka ve vlastní šťávě, sůl, pepř, plnotučná hořčice podle chuti, žitný chléb, bylinky na ozdobení
Příprava:
V misce rozmačkejte sardinky a smíchejte je s cottage sýrem. Podle chuti přidejte plnotučnou hořčici, osolte a opepřete. Pomazánku servírujte na žitném chlebu.
Rychlá přesnídávka: Banánový koktejl z kefíru
Ingredience na 2 porce:
2 banány, 500 ml kefírového mléka, 1 lžíce strouhaného kokosu, 1 lžička chia semínek
Příprava:
Do vysoké nádoby dejte na kousky nakrájený banán a zalijte jej kefírovým mlékem. Přidejte strouhaný kokos podle chuti a chia semínka. Vše důkladně rozmixujte. Koktejl servírujte studený, obměnit jej můžete s trochou kakaa nebo skořice.
Polévka místo oběda: Rajčatová polévka s červenou čočkou
Ingredience na 2 porce:
1 plechovka krájených rajčat, 1/2 litru zeleninového vývaru, 100 g červené čočky, 1 větší mrkev, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 100 g sýru feta nebo balkánského sýru, olivový olej, kari, sůl, pepř, bylinky na ozdobení (například koriandr)
Příprava:
Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku spolu s kari kořením. Přidejte mrkev nakrájenou na kostičky, prolisovaný česnek a rajčata. Zalijte zeleninovým vývarem, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud mrkev nebude téměř měkká. Poté přidejte propláchnutou červenou čočku a povařte do změknutí. Hustou polévku před servírováním posypte rozdrobeným feta sýrem.
Zdravá svačinka: Hummus se zeleninou
Ingredience na 2 porce:
1 plechovka sterilované cizrny, 1 stroužek česneku, citronová šťáva podle chuti, olivový olej, sůl, pepř, sezamová pasta (nemusí být), zelenina k servírování (mrkev, paprika, okurka)
Příprava:
Cizrnu sceďte a dejte do vyšší mísy. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, případně také sezamovou pastu. Osolte a opepřete. Všechno důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti ještě přidejte citronovou šťávu. Pokud je humus příliš tuhý, vmíchejte do něj olivový olej. Hummus servírujte se zeleninou nakrájenou na proužky.
Lehká večeře: Salát s řepou, hruškou a modrým sýrem
Ingredience na 2 porce:
2 hrsti polníčku, 1 hruška, 150 g sýra s modrou plísní, 1 menší předvařená červená řepa, 2 lžíce slunečnicových semínek, olivový olej, balzamikový ocet, čerstvě mletý barevný pepř
Příprava:
Salát pečlivě omyjte. Přidejte k němu hrušku a řepu nakrájené na menší kostky. Zakápněte olejem a podle chuti také balzamikovým octem. Na pánvi nasucho opražte slunečnicová semínka. Polníček s hruškou a řepou rozdělte na talíře. Salát posypte rozdrobeným sýrem a opraženými semínky. Před servírováním opepřete.
Jaké jsou vaše oblíbené recepty, kterými se udržujete ve formě?
Napsal(a) Katka Martinová
Katka Martinová
Zajímám se o módu, cestování, vaření i zdravý životní styl.
A baví mě o tom všem psát. ;).